Salam 1Malaysia!
Sehat?
Kalo xsehat, saya bagi ubat.
Ubat ni murah je.
Name ubat ni Tat Telur!
hehehe..
CikEnon ni bukan berketurunan Chef Handalan.
Chef Wan, bukanlah sedara mara CikEnon.
Tapi CikEnon mempunyai seorang emak yang handal memasak.
Dia bukanlah Chef Popular di Malaysia
tapi Alhamdulillah..
semua yang dimasaknya, sentiase licin dibaham manusia di dunia ini =D
Tiap ari mak masak bende yang same mase umo CikEnon 5 dan 6tahun.
Tapi tiap2 ari CikEnon makan, walaupon kadangkala terlintas rasa jemu dihati.
Sebab saya suka masakan mak saya!
Dia menginspirasikan saya untuk memasak.
Arghhh!
memasak la sangat.
Masak Tat Telur je pon.
hahahh
Inilah hasil nye.
Nampak sedap kan??
MEMANG SEDAP PON!
hahha..
Da 3kali buat.
Tapi jadik yang betol2 sedap, 1kali je, iaitu percubaan kali ke-2.
Kali Pertama = tersilap step pastry. Pastry keras!
Kali Kedua = belaja dari kesilapan. Perfect! sedap!
Kali Ketiga = Anasir2 riak menguasai diri. Bake tanpa tengok resipi.
Xcek suhu oven. Pastry keras. hahha
Padan MUke ko CikEnon. belagak lagi. hahah
Beli bekas kat kedai Yummie. Besar sangat! Makan satu pon da puas.
Satu pinggan nasi tu, muat letak 3 je. itu pon letak sipi2 je.
xcaya??
heheh... Hepi taw dapat bake/masak ni.
Minat tapi xde bakat.
Wat yang simple2 pon jadi le..
Nak resepi?
Kalo xnak, still nak bagi. Ngeh3
Pastry :
200g butter
80g gula aising
1 biji telur
360g superfine flour
1/2 sudu kecil esen vanilla
Filling :
1 cawan susu cair
1 cawan gula biasa
1 cawan air sejuk
4 biji telur
1sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
pewarna kuning
Step :
Pastry
(1) Pukul butter ngan gula aising sampai kembang.
(2) Masukkan yang selebihnye, uli sampai jadi doh.
(3) Uli n masukkan dalam acuan dalam 1/2 cm tebal,
n cucuk2 ngan garfu.
(4) Kite bako je ngan suhu 130 celcius 10minit.
sambil2 tu.....
Filling :
(1) campur semua sekali, gaul rata2.
*pewarna kuning tu letak last skali, untuk bagi cantik skit macam
kite beli kat kedai nunnnn*
sambungan...
*bile oven da bunyi ***tingggg***
masukkan filling n kite bako je dgn suhu 180 celcius 10minit.
Bile oven bunyi ***tinggg*** agy, goyang2 skit, takot tgh2 tat telur tu xmasak agy.
DA SIAP la bebeh!
Mule2 keluar dari oven mmg mcm xlawa.
Lepas da masokkan dalam fridge, sejuk, baru cantik n sedap untuk dimakan!
Selamat Mencuba!
" Stay Clean, Stay Healthy, Stay With Me "
=)
0 comments:
Post a Comment