BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Thursday, July 29, 2010

Rambut & Tudung

Salam 1Malaysia! 
Hari ni xpayah tanye2 lagi da.
Mesti sume sehatkan? Kalo xsehat, nanti enon doakan
korang cepat2 sehat wokkeh?? =)
Sepanjang cuti seminggu Mid-Sem nie, tiap2 hari berjalan.
Pegi sana la sini la. uish, penat2!


Ade la satu hari tu, jalan2 ngan CikKuat. Singgah kejap, solat zohor.
*tenang sikit nak joli lepas tu. ngeh3*
CikKuat terkejot + kagum nape rambut orang sehat+lembut+bersinar2 gitu.
hahha..
Orang yang tgh kembang2 hidung tu pon ape lagi, cepat2 la
kongsi tips die jage rambut. heheh =P


Bagi girls yang malu ngan rambut sendirik,
konon2 nye rambut xcantik la, kembang la, xkene ngan muke la.
Jangan risau!
Masalah2 tu xpenting sebenar nye, asalkan rambut nie sehat.
Yang kembang la, xsesuai ngan muke la, itu semua sebab
u all xjumpe lagi fesyen rambut yang sesuai.
but once korang da jumpe fesyen yang sesuai ngan muke, chantek la die.
Tapi kalo memang rambut tu xsehat,
wat fesyen, bayar beribu2 pon xgune jugak..


Meh, kite kongsi info2 bagi yang bertudung =)


1. SYAMPOO
Syampoo sangat2 penting. Mesti pilih yang sesuai ngan
kepala xkire boys or girls.
Syampoo yang sesuai means that, bile korang pakai,
no excessive hair falls.
Walaopon rambut memang jenis yang gugur, tapi bile pakai syampoo tu,
rambut gugur kurang la sikit.
Tipu la kalo rambut xgugur langsung!
Ko orang utan ke??


2. CUCI RAMBUT
Cuci rambut at least 2hari sekali. Tapi kalo korang berpeluh yang super hari tu, yela, ade sukan ke ape ke, korang mesti cuci rambut walaopon semalam da cuci.
Kirenye kalo minggu tu minggu sukan, tiap2 hari la kene cuci.
Memang ade artikel yang kate jangan cuci tiap2 hari,
tapi sebenarnye dorang lupe nak taip :
"jangan cuci tiap2 hari bagi yang free hair"
Bagi yang bertudung, kalo berpeluh mesti cuci taw!


3. COLOUR TUDUNG
Kalo la korang ditakdirkan turun padang da berpeluh2, pastikan korang pakai tudung yang cerah sikit colour nye. Avoid pakai tudung colour gelap.
Rambut kite ni pon nak nafas jugak.
kalo pakai tudung gelap, kepala akan lebih panas dan berpeluh,
rambut lemas.
hahah =P


4. KERINGKAN RAMBUT

Cara paling baik nak keringkan rambut adalah dengan menggunakan tema :
nothing.
Do nothing.
xpayah la susah2 beli hair dryer, buat abis duit je.
Baik korang belanje diri ini yang sedang kempunan nak makan sate.
Biar je rambut tu kering sendirik. Lap2 gitu sampai air xde menitis da, pastu bia die kering sendirik ye.
Die pandai. 
Dulu die ikot korang g sekolah. hehhe
Kite xpayah keringkan rambut =)


5. IKAT RAMBUT
Bagi yang berambut panjang, mesti korang ikat rambut kan?
Ikat tu jangan ketat sangat. Kesian die. Senak die nak nafas. huhuh
Sebelum pakai tudung, xkire la yang rambut panjang ke pendek ke,
rambut mesti kering!
ade paham?
Kalo rambut basah, siap sedia lah memetik buah2 yang tumbuh di rambut anda itu ye. Buah2 tu macam parasit sikit, makin lame die makin
menjalar ke pangkal rambut.
Untuk pengetahuan korang, buah nie bole hilang bile korang potong rambut.
Kalo da naik ke pangkal rambut, camane nak potong tu....???

rambut kite xbole ikat lagi laaaa...


6. FABRIK & FESYEN
Sekarang kan da ade macam2 fesyen tudung.
Lilit sane, lilit sini.
xkesah la korang nak bergaya macam mane sekalipon. yang pasti, kene pilih fabrik tudung tu betol2.

Lets say korang jalan2, then jumpe satu tudung nie. Chantek gilee.
tapi jenis yang agak tebal. So, better korang jangan gayakan dengan lilit2 banyak sangat.
sekali lilit cukup.
ingat, rambut pon nak bernafas di muka bumi ALLAH ini.
hehe =P
baru belajar fesyen lilit2 ni. hehe

Itu saje top6 kali ni.
Banyak sungguh bebel. hehhe


"Stay Clean, Stay Healthy, Stay With Me" =)


6 comments:

cik Nemo said...

btw! gud tips!

mesti cuba!

Ainon Munirah said...

kene cube. ni pakse ni! heheh
cube2 berkesan sepanjang 18tahun hidup di dunia ni =)

tira hashim said...

wah..thanxs untuk info ni =)

Ct SoLeHa said...

nice tips..tmbh skit..kena potong hujung2 rmbut..bg rmbut xbercabang kat ujung..

Ainon Munirah said...

betol2! kene rajin2 cek n potong rambut hujung. lupe plak.
thanx =)

amy said...

nice info =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...